Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Túrázók "tízparancsolata"

2013.05.31

Túrázók "tízparancsolata"

 

 1. Ne indulj egyedül túrázni!
Nagyon fontos, hogy mindig többen induljatok útnak, és a gyermekeket felnőttek kísérjék! Figyeljetek a többiekre, nehogy lemaradjon valaki. A túrát igazítsátok a gyengébbek erőnlétéhez és gyakorlottságához!

2. Ne térj le a kijelölt turistautakról!
A mai magyar jogszabályok meghatározzák a túrázás alapvető szabályait. Az Erdőtörvény szerint az erdőben gyalogosként mindenki csak a saját felelősségére tartózkodhat. A kijelölt turistautakról nem szabad letérni, számos védett terület, erdőrezervátum pedig a látogatók számára zárt.

Néhány helyen már van lehetőség kijelölt utakon kerékpározni és lovagolni az erdőben. Ha máshol szeretnél kerékpározni vagy lovagolni, ahhoz külön engedély kell!

3. Öltözz megfelelően!
Öltözz a várható időjárás szerint, célszerűen és kényelmesem! A hosszú nadrág megóvhat a kellemetlen karcolásoktól. A kényelmes, bejáratott cipőben vagy bakancsban az egyenetlen terepen is biztonsággal közlekedhetsz.

Mindig legyen a hátizsákodban egy térkép, hogy tudd merre jársz, és egy üveg víz. Jól fog esni egy gyümölcs vagy egy kis harapnivaló, hogy legyen erőd folytatni a túrát.

4. Vidd magaddal a szemetedet!
Már 5 éve tart a „Vidd magaddal a szemeted!” kampány. Lényege, hogy csak a fotókat vidd magaddal és lábnyomokat hagyj magad után. Így megszűnhetnek a szemetes erdők.

5. Védekezz a kullancsok ellen!
Az erdőben számos veszély leselkedik rád. Ma már sok tájékoztatót találhatsz a kullancsokról és az ellenük való védekezésről. Ne felejtkezz el a többi rovarról és a szúrós vagy allergén növényekről sem.

6. Ne zavard az állatokat!
Az erdőkben gyakran találkozhatsz állatokkal, különösen a sűrű fiatalosban vagy bokrok között. Csak távolról figyeld, de ne bántsd őket! Néhány állat veszélyes is lehet, különösen ha megijeszted őket.

7. Óvd a növényeket!
Mindenki szeret a túrázásból egy szép csokor frissen szedett virággal hazatérni, ezzel azonban sok kárt okozhatsz a védett és nem védett növényekben is. A mérgező növényekkel pedig saját magadnak okozol bajt. Inkább készíts egy szép fényképet, amit később is szívesen nézegethetsz.
A gally, lomb, termés és gomba gyűjtésének is szigorú szabályai vannak, melyet megtalálsz az Erdőtörvényben.


8. Csak a szabályok betartása mellett rakj tüzet!
Különösen a száraz időszakokban jelent nagy veszélyt a gondatlanul eloltott tűz, eldobott cigarettacsikk. Tüzet csak az erre kijelölt tűzrakó helyeken gyújts, de ott is csak akkor, ha nincs tűzgyújtási tilalom. A területileg illetékes erdőgazdálkodónál, a katasztrófavédelemnél, vagy akár az interneten is tájékozódhatsz az aktuális helyzetről.

9. Az éjszakai túrázás fokozott figyelmet igényel!
Egyre többen élnek az éjszakai túrázás lehetőségével. Ekkor minden esetben használj elemlámpát! Sok vadállat ilyenkor aktív, ezért légy különösen körültekintő!

10. Az aktuális helyzetről mindig érdeklődj az erdőgazdálkodónál!
Bár számos lehetőség tárul eléd az erdőt járva, vannak bizonyos korlátozások, melyekkel jó tisztában lenni. A gazdálkodás, a természetvédelem vagy egy-egy váratlan helyzet miatt azonban korlátozásokat vezethetnek be. A különböző rendezvények is befolyásolhatják terveinket. Az állami erdőgazdálkodóknak és a turistaegyesületeknek is van saját honlapjuk, és a facebookon is megtalálhatod a legfrissebb információkat.

 

 

 

forrás:http://www.szeretlekmagyarorszag.hu/turazok-tizparancsolata/