Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Túléő kerekezés

2012.04.28
A Hajdúsági Vándorok Túraegyesület 2012. 03. 25-én kerékpártúrát hirdetett meg a Nagyhegyes határában található Kráter-tóhoz, slambucfőzéssel egybekötve. 

tulelo-kerekezes-pic-1.jpg

Szép, napfényes, tavaszi meleggel járult hozzá túránkhoz az időjárás. Délelőtt 10 órakor találkozott a kerékpározni vágyók csapata Hajdúszoboszlón, a Bocskai lovas szobornál. 29 fő gyűlt össze erre az alkalomra, kicsik-nagyok és nyugdíjasok egyaránt vállalkoztak a kellemes tavaszi túrára. A közlekedésre az új kerékpárutat vettük igénybe, amely Nagyhegyes községig épült ki és kifogástalan állapotú, igazi Európai út. A kerékpárútról Nagyhegyes előtt le kell térni jobbra, egy információs tábla jelzi az irányt. A Kráter-tó 1961-ben keletkezett egy gázkitörés miatt. A kráter belsejében kisebb vízfelület alakult ki, körülötte pedig 200 m átmérőjű, 17 m magas földsánc. Ezt a körülölelő sáncot most erdő borítja, mely zömmel nemes nyárból áll. A tó körül és a földsánc tetején sétautat alakítottak ki, padokkal. A bejárat mellett egy emlékhelyet építettek, körülötte pedig szalonnasütőt és kisebb játszóteret hoztak létre, igazi pihenőhely alakult itt ki. A kerékpáros csapat egy szűk óra alatt ki is ért a tóhoz. Az egyik túratársunk vállalta magára, hogy megfőzi a slambucot. Ő 

tulelo-kerekezes-pic-2.jpg

természetesen autóval érkezett és rögtön neki is látott a főzésnek. A gyerekek birtokba vették a töltést és a játszóteret, volt nagy nyüzsgés, szaladgálás. Az idősebbek beszélgetéssel és napozással töltötték az időt. Ebédre el is készült az étel, addigra már mindenki összegyűlt a bogrács körül. A természetnél nem kell jobb mesterszakács, ez meg is látszott, mindenki jóízűen fogyasztotta a slambucot. Ami nem hiába kapta az „öhöm” nevet, hiszen ebéd után, ha valakit megkérdeztem, hogy finom volt-e csak annyit tudott mondani: öhöm. Tisztességesen megebédelt a csapat, egy kis pihenés és természetesen a rendrakás után a délutáni órákban elindult haza. Egy családias, szép és emlékezetes napot tudhatott maga mögött mindenki. Jövőre is megismételjük!
 
Tóth János